Ett långt blogginlägg
Jag har läst mycket om ickeverbal kommunikation, den senaste tiden. Det har delvis givit mig en insikt om hur jag möjligen, utifrån ett kroppssprråkligt perspektiv, måste uppfattas utifrån av andra. Mitt eviga singelskap blir mer och mer lätt att förklara, då hela jag på de mest subtila sätt utrstrålar en monumental slutenhet. Det avleder kontakt.
Jag har helt klart något jag behöver arbeta på.
Jag skrev en liten text om ansiktsuttryck, det är mig särskilt fascinerande.
Mängden av de olika ansiktsuttryck människan kan anlägga består av en otrolig variationsrikedom. Men vad forskning under en betydande tid lyckats konstatera, är att de ansiktsuttryck som uttrycker våra viktigaste emotioner, som arg, ledsen, glad är något som inte är betingat, det vill säga inlärt. Dessa uttryck har visat sig tolkas mycket lika över hela världen. Redan Darwin kom med en teori om detta, något som senare kom att revideras som en icke hållbar teori, för att sedan igen konstateras mycket trolig.
I en uppmärksammad studie i ämnet emotionella ansiktsuttryck, lät man amerikanska och japanska studenter vara försökspersoner. Dessa lät man se film, där amerikaner och japaner visade olika ansiktsuttryck. Därefter fick studenterna förklara sin syn på vad personerna i filmerna genom sina ansiktsuttryck ville visa för känsla. Resultatet som följde visade att samstämmigheten hos försökspersonernas svar var mycket hög. Man hade fått en likartad bedömning av både Japanska och Amerikanska studenter.
Man tog sedan forskning vidare, och använde samma metod men denna gång testade man amerikanska studenters samstämmighet gentemot en isolerad folkgrupp på nya Guinea i Oceanien.
Resultatet blev liknande det i fallet med Amerikanerna och Japanerna. Båda grupper tolkade varandras ansiktsuttryck likartat. Forskarna kunde efter detta dra slutsatsen att delar av kroppsspråket människor emellan är universellt. Man diskuterar vidare i om dessa emotionella uttryck rentav är medfödda.
Genom att vi på kroppsspråket sänder genom olika kanaler samtidigt, det handlar om ansiktsuttryck, gester, poser, blickar. Så kan vi med kunskap om kroppsspråkliga mönster lättare se igenom någons spelade uttryck. När en person genom att anlägga ett ansiktsuttryck, representerande en emotion, försöker dölja sin verkliga sinnesstämning, kan vi genomskåda denne genom att överse dennes övriga ickeverbala språkyttringar. Vid sådant ickeverbalt falskspel är inte de olika kanalerna, det vill säga de olika kroppsspråkliga uttrycken, alltid så väl synkroniserade med varandra. Om man medvetet anlägger en mask för att dölja sina verkliga känslor, så sker detta på bekostnad av övriga kroppen, som undermedvetet talar en annan sanning än den man vill visa upp.
Är vi därför väl medvetna om vanliga kroppsspråkliga mönster kan vi i ljuset av dessa genomskåda lögner och spelad framtoning. Tänk på nästa gång du ombeds att debattera någon sakfråga. Kanske hjälper det dig att knäcka din motståndare. Självklart förutsatt att du även har en slagkraftig retorik! Men det är ett helt annat ämne.